Visilgāk rēķinu apmaksu kavē pakalpojumu nozares uzņēmumi

Pērn ilgākie maksājumu kavējumi bija pakalpojumu nozares uzņēmumiem, liecina SIA Creditreform veiktais pētījums.

Uzņēmumos rēķinu apmaksa tiek kavēta vidēji 40,9 dienas. Komercpakalpojumu nozarē rēķinu apmaksa tiek kavēta 37,9 dienas, būvmateriālu ražošanā - 34,2 dienas, vairumtirdzniecībā ar saimniecības precēm - 29,4 dienas, liecina pētījuma dati.

Pērn 23,5% aptaujāto uzņēmēju sadarbības līgumos saviem klientiem paredzēja avansa maksājumus, uzņēmēju līgumos noteiktais vidējais darījumu apmaksas termiņš bija 25,3 dienas pēc preču piegādes vai darbu izpildes.
Lielāko īpatsvaru - 33,6% - veidoja līgumi, kur noteiktais atliktā maksājuma termiņš ir intervālā no 15 līdz 30 dienām.
Joprojām ļoti mazu īpatsvaru veido darījumi, kuros atliktā maksājuma termiņš ir noteikts ilgāk par 90 dienām pēc rēķina izrakstīšanas vai darbu izpildes - 0,8%.

2010.gada laikā lielāku aktualitāti ir ieguvuši apmaksas nosacījumi, kur apmaksa tiek paredzēta nenoteiktā laikā pēc preču realizācijas.  Šādu darījumu skaits veido 1,5% un tas ir augstākais rādītājs pēdējo 6 gadu laikā.

Vismazākie maksājumu kavējumi 2010.gadā bija ražošanas nozares uzņēmumiem, kuri vidēji rēķinu apmaksāja 4,2 dienas pēc preču piegādes vai darbu izpildes. Rūpniecības uzņēmumi pērn piedzīvoja strauju maksājumu kavējumu samazinājumu, salīdzinot ar 2009.gadu, kad ražošanas nozares uzņēmumiem vidējie maksājuma kavējumi bija 11,3 dienas.

Pērn uz pusi palielinājies ilgstošu nemaksātāju (ar maksājuma kavējumu vairāk par 90 dienām) un bezcerīgo parādu apjoms. Ja 2009.gadā par precēm vai pakalpojumiem norēķinājās ar kavējumu vairāk par 90 dienām 0.9% klientu, tad 2010.gadā tādu klientu bija 2.2%.

Arī neapmaksāto parādu apjoms ir palielinājies par 1,1 procenta punktu un 2010.gadā veido 2,17% no visiem darījumiem.